Äänikirja - yhdessä toteutettu teos

Tuottaja lähettää sähköpostia, – sovitko tämän lukijan kanssa äänitysajat?
Tarkistan, olenko jo tehnyt niin ja vastaan viestiin. ­ Ääninäytteiden perusteella valittu lukija on pian kutsuttu äänityksiin, ja toivomme yhdessä, että lukeminen sujuu mukavasti.

– Jumalan terve!
Emme kättele, mutta vastassa ovella on niin iloa pursuava eläkeläinen, että ajatuksissani halaan häntä. Minua jännittää, tuottajan ja lukijan kanssa istahdamme pieneen studioon SRK:n alakerrassa. Luenta alkaa sujua, äänitysohjelma raksuttaa. Urakan jälkeen hyvästelemme ja pyöräilen päivästä väsyneenä, mutta kohtaamisesta virkistyneenä kotiin.

Viikoittaisessa palaverissa käymme yhdessä läpi Kuule-kuulumisia. Kuulen kehittäminen on edistynyt harppauksen. Kuuleen on alettu lisäämään jo valmiita äänikirjoja ja olemme saaneet käyttöömme testiversiot.

Istahdan kotitoimistossani pöydän ääreen, alan purkamaan editoitavaa materiaalia, sitä riittää. Tuottaja on lähettänyt jälleen viestiä.
– Onpa niin mukavaa että teemme tätä yhdessä, ajattelen.
Napsautan editointiohjelman päälle ja alan siistimään ääniraidoista luentavirheitä ja ylimääräisiä ääniä pois.

Matkustan lentokoneella Helsinkiin. Seikkailen matkalaukkuni kanssa studiolle, jossa Helsingin äänikirjoista vastaava tuottaja ottaa minut iloisesti vastaan. Viikonlopun ajan istumme pienessä studiossa. Lukijoita on paikalla useampi niin, että koko ajan joku on lukemassa. Äänittäjänä jätän välillä kuuntelun tuottajalle ja hipsin hakemaan syötävää, jota tuottaja on meille varannut. Päivät venyvät pitkiksi, mutta yhteisrintamassa puristamme niin, että koko aika käytetään hyödyksi.

Tuottaja on kuunnellut valmiin äänikirjan ja lähettää kommentteja. Teen muutamat korjaukset ja lisään kirjan tietoineen Kuuleen. Siellä se nyt on, äänitetty, editoitu ja tuotettu äänikirja. Toivottavasti siitä on sinulle iloa! Jonkin ajan kuluttua sähköpostiini kilahtaa taas viesti tuottajalta.
– Oletko ollut yhteydessä tähän lukijaan…
Jälleen yksi kirja odottaa lukemista.

SRK:n äänikirjatuotantoprojekti Kuulea varten on imaissut minut ja monet muut mukaansa. Kesän aikana päätetyt lukijat on kutsuttu syksyn aikana äänityksiin, ja talven edetessä editoidut versiot alkavat valmistua pikkuhiljaa. Kuluu monta vaihetta, kunnes kirjoitetusta tekstistä syntyy valmis äänikirja. Mukana tekemässä on ollut niin työnsä puolesta kuin vapaaehtoisestikin toimivia ihmisiä. Editointiin on osallistunut ihmisiä pitkin Suomea ja lukijoita on löytynyt riittävästi. Äänityksiä on tehty Oulussa, Jyväskylässä ja Helsingissä. Pian jokainen kuulija voi avata sovelluksen ja kuunnella valitsemaansa äänikirjaa, yhdessä toteutettua teosta!

Pysytellään Kuulella!